Seminarie: Omgaan met slachtoffers van bedrijfscriminaliteit

             

10 november 2017, PIVO Asse

Deelname is gratis

 

Deze halfdaagse vorming focust op slachtoffers die in hun fysieke integriteit getroffen werden door strafbaar gedrag van bedrijven. Het gaat bijvoorbeeld over mensen die asbest gerelateerde ziektes opliepen, slachtoffers van vervuild grondwater door een nabijgelegen stort, vrouwen die defecte borstimplantaten kregen ingepland, maar ook over situaties die meer lijken op een ramp, zoals brand in een sociale woningbouw, een gasexplosie, of een treinongeval. Al deze voorbeelden verwijzen naar situaties waarin één of meerdere bedrijven strafrechtelijk vervolgd werden en slachtoffers ernstige fysieke schade opliepen door de activiteiten van een bedrijf.

Met een bedrijf als dader, vaak collectief slachtofferschap en een soms moeilijk aantoonbaar verband tussen de schade en de veroorzaker, bevinden deze slachtoffers zich in een a-typische situatie, die voor de slachtoffers zelf, maar ook voor de politie die met hen in contact komt, specifieke uitdagingen met zich meebrengt.

In deze vorming bespreken we een aantal casussen, kijken we naar de slachtoffervaring van deze groep, hun noden en ervaringen met de justitiële context. We gaan aan de slag vanuit getuigenissen van slachtoffers zelf en van diverse professionals die met deze doelgroep hebben gewerkt of werken. Er zal zoveel als mogelijk interactief worden gewerkt.

De training is gebaseerd op de uitkomsten van een Europees project getiteld ‘Victims and Corporations’, dat wordt uitgevoerd in Italië, Duitsland en België, en loopt van januari 2016 tot december 2017. In België wordt het onderzoek uitgevoerd door dr. Katrien Lauwaert en prof. Dr. Ivo Aertsen (Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven). Het project is gefinancierd door de Europese Commissie. Meer informatie over het project is te vinden op: www.victimsandcorporations.eu

 

Programma

9.00: Onthaal met koffie

9.30: Voorstelling van casussen en ruimte voor uitwisseling van de (eventuele) ervaringen van de deelnemers

10.00: Specifieke kenmerken van slachtofferschap van bedrijven, hun noden en hun ervaringen met de justitiële context.

11.00: Koffiepauze

11.15: Panelgesprek met bevoorrechte getuigen

Mevr. Inge Laurijssens, verantwoordelijke voor slachtofferbejegening bij de federale politie, werkt met met slachtoffers van bedrijven vanuit de Antwerpse havencontext.

Mevr. Antonia Le Roy, voormalig teamlid van de slachtofferunit opgericht voor de slachtoffers van de gasexplosie van Ghislenghien en huidig directeur van het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht

Mevr. Isabelle Vanderhoeven, verantwoordelijke slachtofferonthaal bij de afdeling Justitiehuizen, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (Vlaamse Gemeenschap).

Dhr. Eric Jonckheere, voorzitter van ABEVA, de Belgische Vereniging voor asbestslachtoffers (tbc)

12.30: Afsluitende uitwisseling met de deelnemers

13.00: Gratis broodjeslunch

 

Doelgroepen

Politie (federale politie en lokale politiezones), lokale besturen, academici, studenten, noodplanningsambtenaren, provinciale diensten noodplanning, federale diensten (Crisiscentrum, Volksgezondheid, Civiele Veiligheid, Kenniscentrum Civiele Veiligheid, …), brandweer, opleidings-instellingen politie en veiligheid,…

 

Praktische inlichtingen

Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 personen. Schrijf dus snel in.

De deelnemers ontvangen een praktische gids.

Prijs: Deelname aan deze vorming is gratis, ook de broodjeslunch is inbegrepen.

Inschrijving: Stuur een mailbericht met vermelding van uw naam en functie naar victimsandcorporations@gmail.com; uiterste inschrijvingsdatum is 25 oktober 2017.

Voor meer informatie over de vorming kan u terecht bij katrien.lauwaert@kuleuven.be

 

Locatie

PIVO - Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding
Poverstraat 75, 1731 Asse

Met de trein

Vanuit Brussel-Noord neem je de stoptrein richting Dendermonde en stap je af in het station Zellik. Het station ligt op 500 meter van het PIVO. Vanaf het station volg je rechts de hoofdweg. Het PIVO ligt achter de bocht. 

Met de bus

Vanuit Brussel-Noord rijden er bussen:

  • 243 via Wemmel naar Zellik. Deze stopt aan de ingang van het PIVO (halte kazerne).
  • 213 Brussel via Asse-Ternat-Teralfene-Aalst met stopplaats aan Zellik station. De stopplaats ligt 500 meter van het PIVO.
  • 214 Brussel via Asse naar Aalst met stopplaats aan Zellik station. De halte ligt 500 meter van het PIVO.

Vanuit Dilbeek rijdt bus 820 via Jette-Vilvoorde-Zaventem naar Zellik. Deze stopt aan de ingang van het PIVO (halte kazerne).

Met de wagen

Neem afrit 10 op de ring rond Brussel (R0). Volg de N9 richting Asse. Na ongeveer 700 meter neem je de eerste afrit rechts richting Relegem. Boven op de brug ga je naar rechts en volg de hoofdweg die een scherpe bocht naar links maakt. Dit is de Relegemsestraat (die aan de ingang van het PIVO overgaat in de Poverstraat). Volg deze 200 meter, sla dan links in en volg de wegwijzers "PIVO". PIVO beschikt over een eigen parking.

 

Accreditatie 

Politiemedewerkers: Dit seminarie zal erkend worden als voortgezette baremische vorming.

 

[ keer terug naar de vorige pagina ]

Nieuws

 

Voorbije activiteiten

Structureel partnership 2018

CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk