CPS-studiedag: “Financiering van onze veiligheid”


19 april 2018, Theaterzaal CC Ledeberg
 

Onze veiligheid heeft de laatste jaren heel veel aandacht gekregen door een aantal recente gebeurtenissen en de daarop volgende maatregelen.

De politiediensten hebben opnieuw een kerntakendebat gevoerd. De burger speelt hierin een grotere rol, onder meer via de Buurt Informatie Netwerken en ook de private veiligheid heeft een ruimere rol gekregen. Kortom, de veiligheidsketen werd ruimer gemaakt.

Maar veiligheid kost geld!

De werking van de politiediensten kampt met een tekort aan werkingsmiddelen. Publiek-private partnerships vereisen budgetten. Tijd dus voor wat creatieve vernieuwing in het denken rond de kost van veiligheid.

Deze studiedag wil de spreekwoordelijke stok in het hoenderhok gooien aan de hand van vier seminaries over vier domeinen: gaande van de financiering van lokale politie en solidaire ondersteuning binnen de politie over de financiële dimensie van fusies en associaties. Daarna komt de financiering van de veiligheid van evenementen aan bod, om te eindigen met innovatieve samenwerkings- en financieringsvormen.

Voldoende stof dus voor een debat ....

Van deze studiedag zal geen publicatie worden gemaakt, maar de resultaten van de discussies in de vier seminaries zullen kort na de studiedag gepubliceerd worden in verschillende vaktijdschriften.

 

 

Dagprogramma

Dagvoorzitter: Fernand Hollevoet, Senior Advisor G4S

9u00:  Ontvangst met koffie en thee

9u30:  Verwelkoming en inleiding door de dagvoorzitter
Fernand Hollevoet (Senior Advisor G4S)

9u50: Seminarie 1: Financieringsmechanismen binnen de geïntegreerde politie:

 • Is er nood aan nieuwe financiering van de politiezones en de federale politie ? Prof. dr. Herman Matthijs, gewoon hoogleraar VUB en UGent
 • Aanpassing van de HyCap aan de realiteit: Arnoud Vermoesen (korpschef Politiezone Dilbeek)

10u40: Koffiepauze

11u20: Seminarie 2: De financiële kant van fusies en associaties van politiezones

 • Financiering van politieassociaties: case Associatie  PACE: Marga Van Den Bossche, personeelsdirecteur Politiezone AMOW
 • De financiële business case van een fusie: case PZ Zennevallei: Daan Dubois, financieel adviseur Politiezone Zennevallei

12u30: Broodjeslunch

13u30: Seminarie 3: Financiering van de veiligheid bij evenementen. Steun vragen is steun betalen?

 • Voetbal: Roland Duchâtelet (voetbalondernemer)
 • Wielersport: Robrecht Bothuyne (Vlaams Parlementslid CD&V actief in de Etixx Classics Tour)

14u40: Koffiepauze

15u00: Seminarie 4: De Wet op de Private Veiligheid - wat nu ? Innovatieve samenwerkings- en financieringsvormen:

 • Toepassingen van innovatief aanbesteden in het kader van veiligheid:
  Tony Mortier (Inspecteur van Financiën)
  Peter Allaert (voormalig aankoper Fedasil /Defensie)

16u10: Conclusies en afsluiting door de dagvoorzitter

16u20: Netwerkdrink

 

Werkgroep

Deze studiedag is een initiatief van de studielijn 'Publiek-private samenwerking' van het CPS.

Leden: Fernand Hollevoet (G4S) (Piloot), Evelien De Pauw (UGent),  Arne Dormaels (VIAS), Mark Crispel (PZ Zennevallei), Karen Plasschaert (Ln officer prov Vl.Brabant), Dimitri De Fré (UZ Leuven), Chris Bombeke (Securitas), Peter Verpoort (Seris), Wim Hardyns (UGent), Peter Huybrechts (Ln officer prov Namur) , Pascal D’Hollander (PAS Security), Nathalie Roegiers (CPS)

 

Locatie

Theaterzaal Cultureel Centrum Ledeberg
Ledebergplein 50
9050 Gent Ledeberg

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: lijn 1 - 4 - 9 - 20 - 22 - 24 - 27 - 28 - 94 - 96 - N4 (halte Ledebergplein / Eggermontstraat))

Auto: vlakbij afrit E40/E17 Gent-Centrum - Ledeberg

Parking: parkeerplaatsen voor het gebouw en in de omliggende straten (betalend)

 

Praktische inlichtingen

Prijs: De normale deelnameprijs bedraagt 100 euro per deelnemer. In de inschrijving zijn de kosten van de broodjeslunch, de koffiepauzes, de receptie en de documentatiemap inbegrepen.

Inschrijvingen met korting:

Structurele partners van het CPS krijgen 10% korting op de inschrijvingsprijs. Het volstaat hiervoor aan te klikken dat u structureel partner bent bij de online inschrijving. 

Individuele voltijdse onbezoldigde studenten nemen deel aan het studententarief van 30 euro per persoon. Studenten die zich in groep aanmelden (minimum 10 p. samen op 1 factuur - aanmelden via email sec@policingandsecurity.be aan de hand van een excellijst met naam, voornaam, emailadres, gevolgde opleiding) kunnen deelnemen aan 25 euro p.p. Neem contact op met sec@policingandsecurity.be voor meer info en om in te schrijven. 

Betaling gebeurt na ontvangst van een factuur die via email wordt verstuurd naar het emailadres van de aanvrager (tenzij anders gewenst). Geef indien nodig aub het correcte emailadres op waarop u de factuur wenst te ontvangen. 

Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 3 dagen voor de studiedag. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen, mits u dit uiterlijk 2 dagen voor de studiedag doorgeeft. Indien vervanging of verhindering niet tijdig wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Inschrijving gebeurt online, onderaan op deze pagina.

Accreditatie voor Politiemedewerkers: Deze studiedag zal erkend worden als voortgezette baremische vorming.

 

Online inschrijving

Inschrijven is mogelijk vanaf 1 maart 2018.

Gelieve géén HOOFDLETTERS te gebruiken bij uw inschrijving, enkel kleine letters en een hoofdletter bij het begin van elke lijn aub.

Na uw online registratie ontvangt u onmiddellijk een mail dat uw bestelling geplaatst is. Nadien volgt nog een mail met de effectieve bevestiging van uw inschrijving. De factuur ontvangt u later van het secretariaat via email.

[ keer terug naar de vorige pagina ]

Studiedag 'Financiering van onze veiligheid' dd. 19/04/2018 > details en online inschrijven
 • Normale deelnameprijs. Hierin zijn de kosten van de broodjeslunch, de koffiepauzes, de documentatiemap, de netwerkdrink en de publicatie inbegrepen.
  € 100,00
 • Deelnameprijs voor voltijdse onbezoldigde studenten: Hierin zijn de kosten van de broodjeslunch, de koffiepauzes, de documentatiemap en de netwerkdrink inbegrepen
  € 30,00
 • Inschrijving enkel voor die organisaties die al op voorhand een deelnamepakket hebben aangekocht en betaald. U ontvangt geen factuur meer. Uw inschrijving werd al gefactureerd via het deelnamepakket. Hierin zijn de kosten van de broodjeslunch, de koffiepauzes, de documentatiemap en de netwerkdrink inbegrepen. De deelnemers ontvangen Cahier Politiestudies nr. 46 (Dienstverlening door de politie) op het einde van de studiedag.
  € 0

Nieuws

 

Voorbije activiteiten

Structureel partnership 2018

CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk