CPS-studievoormiddag:

Innovatie in de opsporing: kansen en bedreigingen van BLOCKCHAIN

 

20 september 2018 (8u30-13u) - DigitYser Brussel

 

Blockchaintechnologie gaat de komende decennia alle maatschappelijke sectoren van de samenleving radicaal veranderen, zo wordt vaak gezegd. Maar wat betekent deze technologie voor publieke en private opsporings-en inspectiediensten ? Verandert blockchain ook de wereld van de fraudeur en die van de fraudejager ? Kan een criminele organisatie makkelijker geld witwassen met cryptocurrencies zoals de Bitcoin en Monero ? En wat als een crimineel netwerk cocaïne smokkelt en vrachtpapieren vervalst, helpt de blockchain dan om de daders beter op te sporen ? Biedt deze technologie de mogelijkheid voor het publieke opsporingsapparaat om op high-tech gebied enorme sprongen voorwaarts te maken, waarin de opsporing zich richt op oorzaken in plaats van te dweilen met de kraan open en waar de nadruk wordt verlegd van het zoeken van boeven naar het zoeken naar de plekken waar ze op darknet transacties plegen ? Welke rol kunnen bijvoorbeeld opsporingsdiensten spelen om digitale marktplaatsen veiliger te maken ?

Kortom, in dit praktijkgericht seminar willen we niet allen tonen welke de bedreigingen zijn van deze technologie voor de opsporing, maar ook welke de kansen zijn die deze nieuwe technologie biedt.

Flyer in pdf.

 

Werkgroep

Deze studievoormiddag is een initiatief van de studielijn 'Bijzondere inspectiediensten en fraude' van het CPS

Piloot: Bart De Bie (I-Force)
Leden werkgroep: Antoinette Verhage (UGent), Nathalie Roegiers (CPS), Kristof Vanderhasselt (e-auditor FOD Aafisc – NCO FOD Financiën), Wouter Loncke (Analist BISC Belgian Internet Service Center, FOD Financiën), Yve Driesen (Dir Ops FGP Limburg), Filip Lacroix (bitcoin specialist FCCU), Christophe Landries (specialist darkweb en crypto currencies FCCU)

 

Doelgroep

De bedoeling van dit seminarie is niet in de technologie te duiken maar een goed overzicht te geven van de problematiek. De studiedag is hoofdzakelijk op beleidsmensen gericht:

Politie en veiligheidsdiensten (beleid), magistraten, bijzondere inspectiediensten (BBI, Douane, FAGG, FAVV, Financiën,…), private sector (IFA, ACV (internet)interne audit – banken - verzekeringssector), academici, studenten,...

 

Locatie

DigitYser (www.digityser.org

Antwerpselaan 40, 1000 Brussel (rechtover metrostation Yser, op wandelafstand van het Noordstation)

DigitYser = the Brussels digital flagship where communities gather to learn, co-create and implement digital solutions focused on Data, AI, IoT, VR/AR, GDPR and Blockchain).

 

Programma 

Dagvoorzitter: Bart De Bie, (piloot van de werkgroep “bijzondere inspectiediensten en fraude van het CPS) Partner I-Force en vice-president IFA (Institute of Fraud Auditors)

8u00: Ontvangst van de deelnemers

8u30: Verwelkoming door de dagvoorzitter

8u40: Inleiding: Wat is blockchain? Wat betekent Blockchain vandaag? Wat in de toekomst?
Thijmen Verburgh, Cybercrime onderzoeksprogramma, TNO (https://blockchain.tno.nl/tno-and-blockchains/)

9u10: Van 'blockchain of custody' tot 'criminal smart contracts'. Criminelen én politie omarmen blockchain
Yve Driesen, Hoofdcommissaris, Directeur Operaties, FGP Limburg  

9u30: Wetgevend kader: juridische vraagstukken gekoppeld aan Blockchain
Brecht De Keersmaecker, Substituut Procureur-generaal Antwerpen

10u00: Koffiepauze

10u20: Juru: Trusted Identity platform for shared economy purposes and personal data sharing: presentative van het project rond Indentiteit
Jo Vercammen, Juru
(Juru is the first company to release a network of Bitcoin ATM machines in Belgium and started with advocating the possible application of Blockchain technology in financial and governmental institutions)

10u40: Welke zijn de opsporingsmogelijkheden van blockchain voor de politie?
Spreker: Christophe Landries, FCCU 

11u00: Mogelijkheden van blockchain binnen de overheid
Roel Verhaert, oud-stadssecretaris van de stad Antwerpen (gevraagd)

11u20: Blockchain in supply chain: licht in de duisternis. Hoe blockchain en Internet of Things zorgen voor transparantie in de goederenketen
Leandro Rossi, Klant coördinator nationaal, FOD  Financiën - Douane & Accijnzen - Departement Marketing - Team Economic Support

11u40: Onweerlegbaar bewijs door blockchain in BSAF analyses
Spreker: Dirk Dierickx, Adviseur-generaal - Afdelingshoofd E-audit, FOD Financiën - Fiscaliteit – Particulieren, Nationaal Centrum Opsporingen - Afdeling Regionale Audit en Informaticadiensten

12u00: Vragen vanuit het publiek – afsluiting door de dagvoorzitter

12u15: Netwerklunch

 

Praktische inlichtingen

Publicatie:
Een literatuurlijst met een selectie van interessante en relevante publicaties en artikelen over het onderwerp zal ter beschikking van de deelnemers worden gesteld. Mogelijks zal ook interessante vakliteratuur te koop worden aangeboden op de studiedag.

Prijs: 
De normale deelnameprijs bedraagt 95 € per deelnemer. In de inschrijving zijn de kosten van de koffiepauzes en de netwerklunch inbegrepen.

Inschrijvingen met korting:

Structurele partners van het CPS krijgen 10% korting op de inschrijvingsprijs. Het volstaat hiervoor aan te klikken dat u structureel partner bent bij de online inschrijving. 

Individuele voltijdse onbezoldigde studenten nemen deel aan het studententarief van 30 euro per persoon. Studenten die zich in groep aanmelden (minimum 10 p. samen op 1 factuur - aanmelden via email sec@policingandsecurity.be aan de hand van een excellijst met naam, voornaam, emailadres, gevolgde opleiding) kunnen deelnemen aan 25 euro p.p. Neem contact op met sec@policingandsecurity.be voor meer info en om in te schrijven. 

Betaling gebeurt na ontvangst van een factuur die via email wordt verstuurd naar het emailadres van de aanvrager (tenzij anders gewenst). Geef indien nodig aub het correcte emailadres op waarop u de factuur wenst te ontvangen. 

Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 3 dagen voor de studiedag. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen, mits u dit uiterlijk 2 dagen voor de studiedag doorgeeft. Indien vervanging of verhindering niet tijdig wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Inschrijving gebeurt online, onderaan op deze pagina.

Accreditatie 
Politiemedewerkers: Deze studiedag zal erkend worden als voortgezette baremische vorming.
Magistratuur: Het inschrijvingsgeld voor magistraten en personeel van griffies en parketten wordt ten laste genomen door het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding op voorwaarde dat zij effectief aanwezig zijn (ref. TEC-E18288) en de aanwezigheidslijst ondertekenen bij aankomst en bij vertrek. Voor hen die zich inschrijven doch niet effectief aanwezig zijn neemt het Instituut voor gerechtelijke opleiding de eventuele kosten niet ten laste. Vervanging door een collega is evenwel toegestaan, die dan met vermelding van naam en functie tekent naast de naam van de vervangen collega. 

Info-contact

Centre for Policing and Security vzw, Nathalie Roegiers, Pacificatielaan 27, 9000 Gent
Tel: 09/223.24.11, gsm: 0476/20.29.40, e-mail: sec@policingandsecurity.be
Ondernemingsnummer: BE 0449.873. 429 - Bankadres: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel - Rekeningnummer: IBAN: BE09 0012 0873 2457, BIC: GEBABEBB

 

Online inschrijving

Gelieve géén HOOFDLETTERS te gebruiken bij uw inschrijving, enkel kleine letters en een hoofdletter bij het begin van elke lijn aub.

Na uw online registratie ontvangt u onmiddellijk een mail dat uw bestelling geplaatst is. Nadien volgt nog een mail met de effectieve bevestiging van uw inschrijving. De factuur ontvangt u later van het secretariaat via email.

[ keer terug naar de vorige pagina ]

CPS-studievoormiddag dd. 20 09 2018 > details en online inschrijven
 • Normale deelnameprijs. Hierin zijn de kosten van de koffiepauzes en de netwerklunch inbegrepen.
  € 95,00
 • Deelnameprijs voor voltijdse onbezoldigde studenten: Hierin zijn de kosten van de koffiepauzes en de netwerklunch inbegrepen.
  € 30,00
 • Het inschrijvingsgeld voor magistraten en personeel van griffies en parketten wordt ten laste genomen door het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (ref. TEC-E18288) op voorwaarde dat men effectief aanwezig was en het formulier bij de aanvang en het einde van de studiedag heeft ondertekend. Hierin zijn de kosten van de koffiepauzes en de netwerklunch inbegrepen. De factuur zal rechtstreeks aan het IGO worden doorgestuurd.
  € 95,00
 • Inschrijving enkel voor die organisaties die al op voorhand een deelnamepakket hebben aangekocht en betaald. U ontvangt geen factuur meer. Uw inschrijving werd al gefactureerd via het deelnamepakket. Hierin zijn de kosten van de koffiepauzes en de netwerklunch inbegrepen.
  € 0

Nieuws

 

Voorbije activiteiten

Structureel partnership 2018

CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk