Studiedag 'Drugbeleid voor festivals' op de Internationale conferentie 'Nights'

16 november 2018, BIP, Brussel

 

Website: http://nights-conference.org/ 

 

De internationale conferentie 'NIGHTS' is ontstaan in 2014 en brengt professionelen samen van verschillende sectoren actief in het nachtleven om informatie uit te wisselen over de ontwikkelingenvan het gebruik van (illegale) substanties, gezondheidsissues, consumptiepatronen, drug-checking, nightlife cultuur, stadsontwikkeling, etc.

Meer dan 600 experts van meer dan 20 landen nemen deel aan NIGHTS2017 in Berlijn. Na Padua en Berlijn selecteerden de organisatoren Brussel als de locatie van de vierde editie van dit internationaal en interdisciplinair congres. 

België heeft een erg diverse en rijke uitgaanscultuur. Het is beroemd om zijn talrijke festivals van wereldklasse, zijn beroemde club scene, en de grote variëteit aan bars en restaurants. Brussel, als thuisbasis van vele internationale organisaties en EU instellingen verwelkomt een steeds groter wordend aantal bezoekers en toeristen. De Brusselse stad en regio wordt steeds meer kosmopolitisch en het nachtleven evolueert met deze trend mee.

Tijdens de 3-daagse NIGHTS conferentie zullen onderzoekers, nightlife-experts, EU-netwerkers, publieke instellingen, politici, stadmanagers, straatwerkers en visionaire projectontwikkelaars reflecteren over hun expertise, specifieke kennis, theorieën en goede praktijken over de toekomst van het nachtleven.

Deze conferentie gaat door op 8 verschillende locaties in Brussel van 15 tot en met 17 november 2018: 3 dagen en nachten op 8 locaties, 50 sessies en 150 sprekers. Tijdens deze editie wordt gefocust op 4 luiken: uitgaanscultuur, uitgaanseconomie, stadsontwikkeling en veiligheid en gezondheid.

In het kader van het luik 'Veiligheid en gezondheid' sloegen het VAD* en het CPS (studielijn Evenementen en crisisbeheer) de handen in elkaar om enkele sessies uit te werken. Zo werd een programma van enkele workshops samengesteld die interessant zijn voor de veiligheids- en gezondheidssector.

Deze studiedag binnen de internationale conferentie NIGHTS is een excellente opportuniteit om een interdisciplinaire netwerk uit te bouwen op Europese schaal.

* Het VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen (www.vad.be). Het VAD is een partnerorganisatie van de Vlaamse Overheid.

         

 

Programma 

 

Programma in pdf.

De voertaal van de conferentie is Engels.

Workshop: Drugs op festivals: beleid en praktijk

BIP 16 NOV 2018, 09:30 - 11:00, Zaal Zinneke

Druggebruik is een realiteit op festivals, maar de aanpak ervan varieert van festival tot festival en van land tot land. Er zijn veel actoren betrokken bij het optreden bij druggebruik en het beheersen van druggerelateerde incidenten op festivals. Hoewel de meeste actoren een gelijkaardig doel nastreven, vergeten zij vaak samen te werken in goed overleg. Tijdens deze workshop zullen verschillende experts hun data, inzichten en praktijken presenteren met betrekking tot druggebruik op festivals. Deze workshop is een gezamenlijk initiatief van het Centre for Policing and Security (CPS) en VAD.

Sprekers: Ton Nabben (Universiteit van Amsterdam), Michael Hogge & Tina Vanhavere (Eurotox, HoGent), Pascale Dereeper (Federale Politie  België), Anna Wade (Boom Town festival), Ferry Goossens (VAD & Trimbos)
Moderator: Jochen Shrooten (VAD)
 

Paneldiscussie: Hebben we nood aan een nieuw drugbeleid op festivals ?

BIP 16 NOV 2018, 11:30 - 13:00, Zaal Guichet

Vele actoren zoals de festivalorganisatoren, openbaar ministerie, politie, preventiewerkers, lokale overheden, eerste hulp interventieteams, veiligheidsmedewerkers,… zijn betrokken bij het beheersen van druggebruik en de afhandeling van druggerelateerde incidenten op festivals. Sommigen hebben conflicterende visies en strategieën om hun doel te bereiken. De experts in dit panel zullen discussiëren over hoe we een drugbeleid voor festivals kunnen ontwikkelen dat gebaseerd is op samenwerking en dat voor alle partners voordelen biedt. Deze workshop is een gezamenlijk initiatief van het Centre for Policing and Security (CPS) en VAD.

Sprekers: 

Johan Tackx (Katarsis vzw & Reggae Geel), Pascale Dereeper ( Federale politie België), Frederic Bariseau (Openbaar Ministerie) (gevraagd), Wim Hardyns (UGent./CPS), Catherine van Huyck (Modus Vivendi)

Moderators: Alexander Bücheli & Ton Nabben

Workshop: Crisisbeheer op festivals

BIP 16 NOV 2018, 14:00 - 15:30, Zaal Zinneke

Festivals houden voor de feestvierders een veiligheidsrisico en specifieke gezondheidsrisico’s in omwille van het gebruik van alcohol en/of illegale drugs in een setting met luide muziek, sexuele interacties, slaaptekort, wisselende weersomstandigheden, enz Verschillende soorten crisisinterventieteams werken op festivals over heel Europa gaande van het Rode Kruis tot psycare crisisteams (teams die specifiek focussen op druggebruikers),  crisis managers en crowd managers. Tijdens deze workshop zullen verschillende experts in crisisinterventie hun werk presenteren en de discussie aangaan met collega’s over hoe hun onderlinge samenwerking verbeterd kan worden.

Sprekers:

Manuela Schulz (Nightlife prevention worker), Sammy Lakwijk (Head of Risk, Tomorrowland), Katia Wittenstein (Scorpio Konzertproduktionen GmbH), Tim Iliaens (Contract Manager Events), Prof. Marc Sabbe (Emergency Physician, Leuven Univ. Hospital)

Moderator: Rüdiger Schmolke (fixpunkt e.V., chill out e.V. and sonics e.V.)

Workshop: Nieuwe technologieën

BIP 16 NOV 2018, 16:00 - 17:30, Zaal Zinneke

Vele festivals voegen nieuwe technologieën toe aan de festivalervaring of hanteren nieuwe technologieën om het festival te beheren. Daarnaast worden nieuwe technologieën ontwikkeld om te communiceren met recreatieve druggebruikers of om data over druggebruik online te verzamelen. In deze workshop kan u de nieuwste technologieën ontdekken om het beheer van festiviteiten en druggebruik beter te begrijpen.

Sprekers: Ruben van Beek (Trimbos), Judith Aldridge (Univ. of Manchester), Philippe Kreicarek (PHK), Irfan Van Eewijk (Founder of Woov)

Moderator: Prof. Dr. Wim Hardyns (UGent/CPS)

 

Doelgroepen

Politie, academici, magistratuur, parket, organisatoren van festivals, medische hulpverlening, private veiligheid, preventiemedewerkers, lokale, regionale en federale overheden, noodplanningsambtenaren, vrijwilligers actief op festivals, studenten,...

 

Locatie

Bip.Brussels (Huis van het Gewest)

Koningsstraat 2-4, 1000 Brussel

Zalen: Zinneke + Agora + Guichet 

Zie ook: https://nights-conference.org/venues/

Website BIP: http://bip.brussels/nl

 

Praktische info

Taal: De voertaal op de conferentie en de studiedag is Engels.

Prijzen:

Een dagticket voor vrijdag 16 november 2018 kost 90 euro. Naast bovenstaande workshops kunnen de deelnemers ook aan andere sessies en events deelnemen op 16 november in BIP Brussels. Voor meer info: zie: http://nights-conference.org/schedule/

Wie wil deelnemen aan de gehele 3-daagse conferentie kan een ticket kopen aan 150 euro: zie http://nights-conference.org/info/tickets/

Inschrijvingen met korting:

Structurele partners van het CPS krijgen 10% korting op de inschrijvingsprijs van de studiedag van 16 november 2018. Het volstaat hiervoor aan te klikken dat u structureel partner bent bij de online inschrijving. 
Onbezoldigde voltijdse studenten kunnen op 16 november deelnemen aan 45 euro.

Betaling: Betaling gebeurt na ontvangst van een factuur die via email wordt verstuurd (tenzij anders gevraagd). Geef indien nodig het correcte emailadres op waarop u de factuur wenst te ontvangen. Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 3 dagen voor de studiedag. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen, mits u dit uiterlijk 2 dagen voor de studiedag doorgeeft. Indien vervanging of verhindering niet tijdig wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Accreditatie: 
De studiemiddag zal worden goedgekeurd als baremische vorming voor politiemedewerkers.
Voor de rechterlijke orde wordt het inschrijvingsgeld door het IGO ten laste genomen (dossiernr. TEC-E18339).
Voor hen die zich inschrijven doch niet effectief aanwezig zijn neemt het Instituut voor gerechtelijke opleiding de eventuele kosten niet ten laste. Vervanging door een collega is evenwel toegestaan, die dan met vermelding van naam en functie tekent naast de naam van de vervangen collega. 

Inschrijving : via de link onderaan deze pagina.

 

Info - Contact

Centre for Policing and Security vzw, Nathalie Roegiers, Pacificatielaan 27, 9000 Gent

Tel: 09/223.24.11, gsm: 0476/20.29.40, e-mail: sec@policingandsecurity.be

Ondernemingsnummer: BE 0449.873. 429 - Bankadres: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel - Rekeningnummer: IBAN: BE09 0012 0873 2457, BIC: GEBABEBB

 

Online inschrijving

Gelieve géén HOOFDLETTERS te gebruiken bij uw inschrijving, enkel kleine letters en een hoofdletter bij het begin van elke lijn aub.

Na uw online registratie ontvangt u onmiddellijk een mail dat uw bestelling geplaatst is. Nadien volgt nog een mail met de effectieve bevestiging van uw inschrijving. De factuur ontvangt u later van het secretariaat via email.

[ keer terug naar de vorige pagina ]

Nieuws

Programma activiteiten 

Voorbije activiteiten

Structureel partnership 2019

CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk