CPS-opleiding: Cursus Analyse van schriftelijke verklaringen - SCAN (Scientific Content Analysis) als assistent bij het verhoor


3-daagse basiscursus:  26-28 november 2019
2-daagse vervolgcursus: 2 en 3 december 2019
 
 
Het Centre for Policing and Security organiseert al sinds  20 jaar samen met de Amerikaanse psycholoog (BA-1974), criminoloog (MA-1978) en polygrafist Avinoam SAPIR de basiscursus SCAN (Scientific Content Analysis). Hij doceert deze cursus wereldwijd sinds 1984 in de politieacademies van vooral Engelstalige landen zoals de VS, Canada en Australië.
De driedaagse basiscursus SCAN gaat door van 26 tot en met 28 november 2019. Op 2 en 3 december 2019 zal er ook 2-daagse vervolgopleiding plaatsvinden waarbij enkel de personen toegelaten worden die de basiscursus in het verleden reeds volgden. De twee opleidingen kunnen ook meteen na elkaar gevolgd worden.
 
Flyer in pdf.

 

Waar?

Politiehuis Wemmel (PZ AMOW)
Dries 77, 1780 Wemmel

Indien u informatie wenst betreffende hotel accommodatie in de buurt van Wemmel, gelieve het secretariaat van het CPS te contacteren:  via sec@policingandsecurity.be


Bereikbaarheid:
 

Met de bus

Dit zijn de belangrijkste busverbindingen van en naar Wemmel. Vanaf halte ‘Markt’ is het 5 minuten te voet:

Lijn 245 Brussel-Wemmel-Dendermonde (in de week om de 15' in de spits, om de 60’ in de daluren).

Lijn 240 Brussel-Wemmel, Lijn 241 Brussel-Wemmel-Strombeek, Lijn 242 Brussel-Wemmel-Asse, Lijn 243 Brussel-Wemmel-Zellik, Lijn 543 Merchtem – Wemmel, Lijn 820 Dilbeek - Zaventem

Met de trein

Vanaf station Brussel-Noord neem je bus lijn 240 (halte ‘Markt’).

Met de wagen

Vanuit Gent (E40 richting Brussel): Neem de ring 'Brussel R0' (richting Luik). Neem afrit 8 - Wemmel. Sla linksaf op het einde van de afrit. Dit is de Limburg Stirumlaan, die straat wordt daarna Steenweg op Brussel en gaat vervolgens over in de Reigerlaan, sla dan linksaf naar de Dries.

Vanaf de A12: Neem afrit 8 Strombeek-Bever. Sla rechtsaf naar de Limburg Stirumlaan, die straat wordt daarna Steenweg op Brussel en gaat vervolgens over in de Reigerlaan, sla dan linksaf naar de Dries.

Vanaf de E17: Voeg in op de R0 richting E40/Bergen-Charleroi-Gent en vervolgens op het knooppunt Strombeek-Bever neem afrit 8. Sla rechtsaf naar de Limburg Stirumlaan, die straat wordt daarna Steenweg op Brussel en gaat vervolgens over in de Reigerlaan, sla dan linksaf naar de Dries.

 

Wat is SCAN?

Scientific Content Analysis (SCAN) is een techniek die potentieel misleidend taalgebruik in een geschreven verklaring tracht te detecteren. Deze methode steunt op de Undeutsch-hypothese, waarin gesteld wordt dat een ware verklaring, die vanuit het geheugen komt, beduidend verschilt van een verklaring die opgebouwd is vanuit fantasie, bijvoorbeeld inzake details, structuur en inhoud. Op die manier tracht SCAN een verklaring te analyseren, om te onderscheiden of de betrokkene poogt te misleiden, te achterhalen welke informatie wordt achtergehouden en of de persoon betrokken kan zijn bij een misdrijf.

De betrokkene noteert zijn verklaring, zonder tussenkomst van de verhoorder of andere actor. Op die manier wordt een pure version statement (‘pure versie’) bekomen, die geanalyseerd wordt aan de hand van SCAN-criteria. Na de analyse worden - op basis van kleurcodes, door te omcirkelen, omlijnen of omkaderen - kritische punten in de verklaring weergegeven waarop verder moet doorgevraagd worden in een volgend verhoor. SCAN staat bijgevolg niet op zichzelf en dient gezien te worden als onderdeel in het arsenaal aan verhoortechnieken.

Deze methode werd ontworpen door de psycholoog (BA), criminoloog (BA) en polygrafist Avinoam Sapir, die sinds 1984 SCAN doceert. Meer dan 35 jaar na de totstandkoming, wordt SCAN wereldwijd gehanteerd door zowel publieke, als private opsporingsautoriteiten. Het CPS organiseert sedert 20 jaar een jaarlijkse driedaagse SCAN-basiscursus en een tweejaarlijkse tweedaagse vervolgopleiding.

 

Doelgroepen
 

Zowel opsporingsactoren, als burgers kunnen aan deze opleiding deelnemen. De doelgroep van de cursus is zeer divers en slaat onder andere op politie, magistratuur, inspectiediensten, bijzondere opsporingsdiensten, forensic auditing, fraudeonderzoek, verzekerings-, bank- en financiewezen, private opsporingsdiensten, strategische en tactische analisten, gerechtsdeurwaarders, gerechtsdeskundigen, gedragsdeskundigen, verhooradviseurs en -trainers, wetenschappelijk onderzoekers, etc.
 
 

Toepassingen

In 2019 deed het CPS een survey waarbij cursisten en academici bevraagd werden naar hun gebruik en mening over SCAN. Een ruime meerderheid van de bevraagde praktijkcursisten maakt gebruik van SCAN na de opleiding, al dan niet in een eigen ‘gepersonaliseerde’ vorm. Enkele cursisten geven hierbij aan dat SCAN meer inzicht kan leveren in een dossier, praktisch toepasbaar is en voor een andere kijk op de verklaring kan zorgen. Naast de overwegend positieve antwoorden uit de praktijk, wijzen academici op pijnpunten, voornamelijk in verband met de wetenschappelijke onderbouwing. Voor een overzicht van tot dusver gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek zie: BOCKSTAELE, M., “SCAN versus experimenteel wetenschappelijk onderzoek”, Panopticon, 2019/2, 120-135.

In deze opleiding wordt gefocust op het ten volle beheersen van SCAN, aangevuld met informatie over een toepassing binnen het Belgisch wettelijk kader en de discussie rond de techniek. Op die manier ronden cursisten de opleiding af met kennis van de mogelijkheden en beperkingen van SCAN.

 

Praktische inlichtingen
 

Het aantal deelnemers is beperkt. De kostprijs voor de volledige 3-daagse basiscursus bedraagt 450 euro p.p. inclusief studieboek, middagmalen en koffiepauzes. De kostprijs voor de 2-daagse vervolgcursus bedraagt 300 euro p.p. inclusief studieboek, middagmalen en koffiepauzes.
De cursus begint elke dag stipt om 08.00 u en eindigt rond 16.30u. 
 
Inschrijven kan enkel online via deze website: zie onderaan deze pagina. De inschrijving wordt aan alle deelnemers per e-mail bevestigd. Uiterste datum voor inschrijving: 15 november 2019.
 
Betaling gebeurt na ontvangst van een factuur. Het inschrijvingsgeld dient voor de aanvang van de cursus betaald te zijn.
 
Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk een week voor de studiedag. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen, mits u dit uiterlijk twee dagen voor de studiedag doorgeeft. Indien vervanging of verhindering niet tijdig wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Voor de CPS-opleidingen is de korting van 10 % voor structurele partners niet van toepassing.

De SCAN-cursussen zijn doorgedreven trainingen met veel oefeningen. De theoretische stukken worden op een professionele en begrijpelijke manier gegeven op basis van een studieboek met CD-rom. De cursustaal is Engels, maar het studieboek is in het Nederlands vertaald. Een goede passieve kennis van het Engels is voldoende.

 

Accreditatie
 

Politiemedewerkers: deze opleiding zal een erkend worden als baremische opleiding.
Ook burgers kunnen aan deze opleiding deelnemen.
 

Contactadres - Info
                

Centre for Policing and Security VZW, Nathalie Roegiers, Pacificatielaan 27, 9000 Gent, tel. +32 9 223 24 11, +32 476 20 29 40
sec@policingandsecurity.be
 
Ondernemingsnr. BE 0449.873.429
Bankadres: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel, Bankrekening: IBAN: BE09 0012 0873 2457, BIC: GEBABEBB
 


Online inschrijving

Inschrijvingen starten eind juni 2019. Als u op de hoogte wenst te worden gebracht, neem dan contact op met sec@policingandsecurity.be

Gelieve géén HOOFDLETTERS te gebruiken bij uw inschrijving, enkel kleine letters en een hoofdletter bij het begin van elke lijn aub.

Na uw online registratie ontvangt u onmiddellijk een mail dat uw bestelling geplaatst is. Nadien volgt nog een mail met de effectieve bevestiging van uw inschrijving. De factuur ontvangt u later van het secretariaat via email.

In het kader van de organisatie van onze evenementen nemen wij uw relevante bedrijfsgegvens of persoonlijke gegevens op in onze bestanden. Conform de bepalingen van Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming kan u uw persoonsgegevens opvragen, inkijken en zo nodig laten corrigeren. In bepaalde gevallen, en indien daarvoor goede redenen zijn, kan u vragen om deze persoonsgegevens te wissen. Alle informatie hierover vindt u op deze pagina.

[ keer terug naar de vorige pagina ]

Nieuws

Programma activiteiten 

Voorbije activiteiten

Structureel partnership 2020

CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk