CPS studiedag:Kunst en criminaliteit? Van het Lam Gods geslagen!
OMG! Van Eyck was stolen

Dinsdag 11 februari 2020, Museum voor Schone Kunsten, Gent

Inclusief bezoek aan “Van Eyck. Een optische revolutie” De grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit

 

Flyer in pdf.

In 2020 huldigen Gent en Vlaanderen hun grote Vlaamse Meester, met een stadsbreed themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’, een groot toeristisch themaprogramma rond Jan van Eyck, en de tentoonstelling: "Van Eyck. Een optische revolutie." Van 1 februari tot 30 april 2020 organiseert het Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit. Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard. Zeker de helft daarvan reist naar Gent. In het MSK worden ze samengebracht met werk uit Van Eycks atelier en kopieën van intussen verdwenen schilderijen. Maar ook met meer dan 100 topstukken uit de late middeleeuwen. Daarvoor worden maar liefst 13 museumzalen heringericht.

Het Gentse Museum voor Schone Kunsten en de lokale politie van Gent werken sinds 2015 samen rond predictive profiling, beveiliging en threat awareness. Hierbij kregen een aantal politiemensen de kans om een zonaal veiligheidsproject uit te werken, culminerend in het concept Behind Enemy Minds. Behind Enemy Minds is een geïntegreerd concept dat observatie, perspectiefvorming, interpretatie en doelgerichte actie combineert om een ​​extra beveiligingslaag aan sites toe te voegen, actief criminaliteit te voorkomen en met succes lopende aanvallen of stappen in een criminele planningscyclus te verstoren. Het is gebaseerd op gevalideerde theorieën van predictive profiling en red teaming. Daarop hebben we sinds enkele jaren voortgebouwd met verdere wetenschappelijke en empirische inzichten en deze omgezet in een praktische, leerbare techniek.

Deze unieke tentoonstelling is een uitgelezen kans om de kunstcriminaliteit hernieuwde aandacht te geven, waarbij we het zowel hebben over de beveiliging van kunst, als de verschillende aspecten van de werkelijke kunstdiefstal, art-napping, heling, vervalsing, opsporing, provenance, noem maar op. Een studiedag die interessant kan zijn voor eenieder met een museum of kerk op het professionele grondgebied.

(zie ook: https://vaneyck2020.be/)

 

Programma

8.30: Ontvangst met koffie en thee

9.15: Ontvangst door de dagvoorzitter – Filip Rasschaert, Korpschef Politiezone Gent

9u20: Introductie tot de tentoonstelling
Prof. Dr. Maximiliaan Martens, curator van de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’
Introductie tot het Van Eyck-jaar Gent
Astrid Van Ingelgom, Projectleider ‘OMG! Van Eyck was here’

9.45: Contemporary Perspectives on the Detection, Investigation and Prosecution of Art Crime
Dr. Saskia Hufnagel, Queen Mary University of London

10.30: OMG! Van Eyck was here. De beveiliging van de tentoonstelling in het MSK
Wesley De Smet, Facilitair beheerder MSK
Ibrahim Bulut, Senior Security Consultant ALLSECCON

11.00: Pauze

11.15: Behind Enemy Minds: de strategie van de vijand aanvallen
Frederik Van Belle, Hoofdcommissaris Politiezone Gent
Kim Covent, Adviseur Politiezone Gent

12.30: Lunch

13.30: Kunstcriminaliteit, een onderschatte criminaliteitsvorm
Lucas Verhaegen, Rechercheur, verantwoordelijke voor de cel ART binnen de Federale Politie, Algemene Gerechtelijke Directie (DGJ), DJSOC/CPCOps ART

14.00: Praktijkvoorbeelden bij de noorderburen
Richard Bronswijk, Inspecteur, Plaatsvervangend Teamleider, Team Kunst en Antiek criminaliteit, Landelijke Politie, Nederland

14.45: Pauze met koffie en thee

15.00: De Rechtvaardige Rechters - bestaan ze nog wel?
Tony Vermeersch, Gerechtelijk Commissaris bij de sectie Finaniële Criminaliteit Gent, Federale Gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen
Jan De Kesel, Hoofdinspecteur (Rechercheur) bij de sectie Terrorisme, Federale Gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen

15.30: Stealing the Mystic Lamb
Noah Charney, Director of ARCA - Association for Research into Crimes against Art

16.30: Afsluiting en uitnodiging tot de receptie en de tentoonstelling
Matthias De Clercq, Burgemeester stad Gent 

Vanaf 16u45: Bezoek aan de tentoonstelling 'Van Eck. Een optische revolutie'

 

Locatie

Museum voor Schone Kunsten Gent
Fernand Scribedreef 1
9000 Gent

+32 (0)9/323.67.00
museum.msk@gent.be

Het MSK bevindt zich aan de rand van het Citadelpark. Vanaf station Gent-Sint-Pieters wandel je ca. 15 min. naar het MSK. Neem hiervoor de route langs de Koningin Astridlaan en door het Citadelpark, of volg de Clementinalaan en Parklaan om rondom het park te wandelen.

De dichtstbijzijnde haltes met het openbaar vervoer zijn tramlijn 1 (15 minuten te voet vanaf halte Van Nassaustraat) en buslijnen 5, 55-58 en 70-78 (5 minuten te voet vanaf halte Heuvelpoort). Deze lijnen verbinden stations Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort met het stadscentrum. Uurroosters voor tram en bus kan je opzoeken op www.delijn.be.

Met de wagen is het MSK bereikbaar via de Charles de Kerchovelaan en de verkeersaders E17 en de E40. Er is slechts beperkte parkeergelegenheid in de omgeving. Op drukke momenten wordt aangeraden om gebruik te maken van parkeergarage P10 Sint-Pietersplein, op 10 minuten wandelafstand.

Vanaf 1 januari 2020 wordt de Gentse binnenstad een lage-emissiezone. Meer info op www.lez2020.gent.

 

Over het MSK Gent

Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent is een museum voor jong en oud. Het is een levendige ontmoetingsplaats waar je kunst van de Middeleeuwen tot vandaag ontdekt in een unieke omgeving. Tijdens de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ maken we de Middeleeuwse kunst van Van Eyck en zijn getalenteerde tijdgenoten tastbaar in het nu. Iedereen komt dichterbij Van Eyck dan ooit en ontdekt zo hoe revolutionair Van Eyck toen was en hoe belangrijk hij nu nog steeds is.

 

Doelgroepen

Leden van de geïntegreerde politie, academische wereld en studenten criminologie, bestuurskunde, sociologie, politieke en sociale wetenschappen, veiligheidswetenschappen,…), lokale besturen, leden van de rechterlijke orde en advocatuur, leden van de bijzondere inspectiediensten en toezichthouders, private veiligheidsdiensten, politici, juridische adviseurs, beleidsmedewerkers en -verantwoordelijken,...

 

Werkgroep:

Deze studiedag is een initiatief van de studielijn ‘Politie’ van het CPS
Piloot: Kim Covent
Werkgroep: Wim Van Hulle, Frederic Van Belle, Marc Bloeyaert en Nathalie Roegiers

 

Praktische informatie

Prijs: 
De normale deelnameprijs bedraagt 125 € per deelnemer inlcusief bezoek van de tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie'. In de inschrijving zijn de kosten van de broodjeslunch, de koffiepauzes, de documentatiemap, het museumbezoek met audioguide en de netwerkdrink inbegrepen.

Inschrijvingen met korting:
Structurele partners van het CPS krijgen 10% korting op de inschrijvingsprijs. Het volstaat hiervoor aan te klikken dat u structureel partner bent bij de online inschrijving.
Individuele voltijdse onbezoldigde studenten: studententarief van 30 € per persoon. 

Betaling: 
Betaling gebeurt na ontvangst van een factuur die via email wordt verstuurd (tenzij anders gevraagd). Geef indien nodig a.u.b. het correcte e-mailadres op waarnaar de factuur verstuurd moet worden. Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 3 dagen voor de studiedag. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen, mits u dit uiterlijk 2 dagen voor de studiedag doorgeeft. Indien vervanging of verhindering niet tijdig wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Accreditatie:
Politiemedewerkers: Deze studiedag zal erkend worden als voortgezette baremische vorming.
Leden rechterlijke orde: Het inschrijvingsgeld van de magistraten, gerechtelijke stagiairs en personeelsleden van de rechterlijke orde wordt ten laste genomen door het IGO (referte: TEC-E20055). 
Voor hen die zich inschrijven doch niet effectief aanwezig zijn neemt het Instituut voor gerechtelijke opleiding de eventuele kosten niet ten laste. Vervanging door een collega is evenwel toegestaan, die dan met vermelding van naam en functie tekent naast de naam van de vervangen collega.

 

Online inschrijving

 

[ keer terug naar de vorige pagina ]

Studiedag 'Kunst en criminaliteit + tentoonstelling Van Eck' > details en online inschrijven
 • Normale deelnameprijs. Hierin zijn de kosten van de broodjeslunch, de koffiepauzes, de documentatiemap, het bezoek aan de tentoonstelling 'Van Eck. Een optische revolutie' en de netwerkdrink inbegrepen.
  € 125,00
 • Normale deelnameprijs voor leden van de rechterlijke orde. De kosten worden ten laste genomen door het IGO (referte: TEC-E20055). De factuur wordt rechtsteeks naar het IGO gestuurd op voorwaarde dat men effectief aanwezig was op de studiedag. In de deelnameprijs zijn de kosten van de broodjeslunch, de koffiepauzes, de documentatiemap, bezoek aan de tentoonstelling 'Van Eck. Een optische revolutie' en de netwerkdrink inbegrepen.
  € 125,00
 • Deelnameprijs voor voltijdse onbezoldigde studenten: Hierin zijn de kosten van de broodjeslunch, de koffiepauzes, de documentatiemap en de netwerkdrink inbegrepen, niet de toegang tot de tentoonstelling.
  € 30,00
 • Inschrijving enkel voor die organisaties die al op voorhand een deelnamepakket hebben aangekocht en betaald. U ontvangt geen factuur meer. Uw inschrijving werd al gefactureerd via het deelnamepakket. Hierin zijn de kosten van de koffiepauzes, de broodjeslunch, de documentatiemap, het bezoek aan de tentoonstelling 'Van Eck. Een optische revolutie' en de netwerkdrink inbegrepen.
  € 0

Nieuws

Programma activiteiten 

Voorbije activiteiten

Structureel partnership 2020

CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk