CPS-studiedag: Voorbij Salduz: is het (verdachten)verhoor nog meer dan het stellen van vragen?

23 september 2020 - C-mine Genk

 

INHOUD:

Sedert de intrede van de advocaat bij het verhoor naar aanleiding van het befaamde Salduz-arrest en de EU-richtlijn inzake het recht op toegang tot een advocaat dreigt de aandacht voor het politioneel verhoor enkel nog te worden herleid tot deze kwestie. Daarnaast treedt de inzet van technologische hulpmiddelen bij het politionele werk steeds meer op de voorgrond. Het verhoor is echter meer dan louter de (nasleep van de) Salduz-toepassing en blijft, ondanks de technologische vooruitgang, noodzakelijk. Het stellen van goede vragen en het aannemen van een correcte onderzoekende houding blijft dan ook essentieel. Hoewel het gebruik van verhoortechnieken niet wettelijk is geregeld, wordt in België de basisverhoortechniek vooropgesteld. Deze techniek is niet beperkt tot verdachtenverhoren, maar geldt ook voor het verhoren van slachtoffers en getuigen. Niettemin kan op verschillende wijze invulling worden gegeven aan hoe deze techniek precies wordt toegepast en kunnen tal van “hulpmiddelen” worden ingeschakeld bij het verhoren van personen.

Zo biedt het CPS reeds lang de SCAN-opleiding aan, maar door middel van deze studiedag (en een vervolgopleiding die in het najaar van 2020 zal worden georganiseerd) wil het CPS nu ook tegemoetkomen aan de vraag uit de praktijk om eveneens inzicht te bieden in andere relevante verhoortechnieken zodat de verhoorder zicht heeft op het volledige arsenaal aan technieken dat kan worden ingezet tijdens een verhoor. Tijdens de studiedag zal dan ook aandacht worden besteed aan best practices en valkuilen van verhoren, gekaderd binnen de nieuwste academische inzichten inzake verhoortechnieken en de concrete vertaalslag hiervan in de Belgische praktijk. Zo biedt deze studiedag een verdieping van en aanvulling op de kennis van verhoortechnieken die in beperkte mate aan bod komt in de reguliere politieopleidingen, waarbij een kruisbestuiving tussen actuele academische inzichten en de verhoorpraktijk wordt vooropgesteld.

 

Programma

10u00 – Ontvangst met koffie en thee

10u30 – Welkom en inleiding door de dagvoorzitter
Lore Mergaerts, wetenschappelijk medewerker Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC), KU Leuven en lid raad van bestuur CPS

10u45 – SCAN als assistent bij het verhoor. Verschillende standpunten belicht
Isabo Goormans, masterstudente criminologie UGent en voormalig stagiaire CPS

11u30 – Een schets van de evolutie en de huidige inzichten inzake verhoortechnieken: “Some contemporary thoughts on the present – and future! – of investigative interviewing!”
Prof. dr. Dave Walsh, De Montfort University, Leicester, United Kingdom
Stichtend lid van de international Investigative Interviewing Research Group
Expert op het gebied van het verhoren van verdachten, slachtoffers en getuigen

12u30 – Lunch

13u30 – Enkele reflecties op de huidige in Vlaanderen toegepaste verhoortechnieken van “aan de andere kant”
Erik Schellingen, advocaat, bestuurslid OVB en verantwoordelijke (Salduz-)opleiding

14u00 – Naar een roadmap voor het (verdachten)verhoor in België: van het verhoor naar een (politioneel) onderzoekend vraaggesprek ((P)OV)
Rudi Schellingen, commissaris en diensthoofd lokale recherche PZ CARMA

15u30 – Afronding door de dagvoorzitter: een blik op de toekomst van het politioneel verhoor (?) en toekomstige initiatieven in de schoot van het CPS
Lore Mergaerts, wetenschappelijk medewerker Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC), KU Leuven en lid raad van bestuur CPS

16u00 - Einde en netwerkdrink

 

Werkgroep

Deze studiedag is een initiatief van de studielijn “politionele bevoegdheden” van het CPS

Piloot: Lore Mergaerts

Werkgroep: Ricardo Nieuwkamp, Sigrid Noelanders, Rudi Schellingen, Laura Vande Reyde, Miet Vanderhallen en Walter Vranckx

 

Locatie 

C-MINE Cultuurcentrum te Genk. Kleine Zaal

Het bezoekersonthaal is gevestigd in het Energiegebouw. Volg de parkeersignalisatie naar C-mine parking 1 (overdekt). Eens op het C-mine plein zie je tussen de twee schachtbokken het Energiegebouw liggen, met haar vijf grote zwarte deuren. Eens binnen, wandel je tegen het bezoekersonthaal aan. Dit is niet enkel het onthaal van C-mine maar ook het toeristisch onthaal van Genk. 

Het aantal deelnemers is beperkt zodat social distancing kan worden gegarandeerd.

C-Mine is een zeer ruime vergader- en ontmoetingsplaats waar we kunnen voldoen aan de geldende regels inzake Corona. Hierbij rekenen we op jullie medewerking om de afstandsregels te respecteren.

ADRES

C-Mine 10
B - 3600 Genk

GPS

Evence Coppéelaan 91
B - 3600 Genk
C-mine is gelegen vlakbij de E314. U neemt afrit 31 "Genk Centrum"  en draait links richting Genk. Aan de 1ste lichten draait u rechtsaf. Vlakna het eerste rondpunt ziet u C-mine aan uw linkerkant.

Bekijk of print het siteplan.

PARKEREN

C-mine telt vier parkings, goed voor meer dan 1.000 gratis parkeerplaatsen. Afhankelijk van waar je op de site moet zijn is het belangrijk om te weten waar je best parkeert.

C-mine Parking 1 (overdekt)

 • Lampisterie (Euroscoop - Erfgoedcel Mijn Erfgoed - Wok Plaza - 't Speelmijntje - Ciné Città)
 • Energiegebouw (C-mine bezoekersonthaal - C-mine designcentrum - C-mine cultuurcentrum - C-mine expeditie - Bistro Bels - Barenzaal)
 • LUCA School of Arts/MAD

C-mine Parking 2

 • C-mine crib
 • Energiegebouw (C-mine bezoekersonthaal - C-mine designcentrum - C-mine cultuurcentrum - C-mine expeditie - Bistro Bels - Barenzaal) 

OPENBAAR VERVOER

Aan het station van Genk vertrekken verschillende buslijnen naar C-mine: overdag lijn 31, 47 en G8 en 's avonds avondlijn G3. De dienstregelingen van deze buslijnen kan je raadplegen via de website van De Lijn.

 

Doelgroepen

leden van de geïntegreerde politie (in het bijzonder rechercheurs, docenten verhoortechnieken, TAM’ers, VVV’ers), leden van de rechterlijke orde, academici en studenten. Ook leden van bijzondere inspectiediensten en private verhoorders kunnen aan deze studiedag deelnemen.

 

Praktische informatie

Prijs: 
De normale deelnameprijs bedraagt 110 € per deelnemer. In de inschrijving zijn de kosten van de broodjeslunch, de koffiepauzes, de documentatiemap en de netwerkdrink inbegrepen.

Inschrijvingen met korting:
Structurele partners van het CPS krijgen 10% korting op de inschrijvingsprijs. Het volstaat hiervoor aan te klikken dat u structureel partner bent bij de online inschrijving.
Individuele voltijdse onbezoldigde studenten: studententarief van 30 € per persoon (zonder boek). Voor groepen studenten gelden speciale voorwaarden, neem aub contact op met sec@policingandsecurity.be.

Betaling: 
Betaling gebeurt na ontvangst van een factuur die via email wordt verstuurd (tenzij anders gevraagd). Geef indien nodig a.u.b. het correcte e-mailadres op waarnaar de factuur verstuurd moet worden. Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 3 dagen voor de studiedag. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen, mits u dit uiterlijk 2 dagen voor de studiedag doorgeeft. Indien vervanging of verhindering niet tijdig wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Accreditatie:
Politiemedewerkers: Deze studiedag zal erkend worden als voortgezette baremische vorming.
Leden rechterlijke orde: De tenlasteneming van het inschrijvingsgeld van de magistraten, gerechtelijke stagiairs en personeelsleden van de rechterlijke orde werd aangevraagd bij het IGO. 
Voor hen die zich inschrijven doch niet effectief aanwezig zijn neemt het Instituut voor gerechtelijke opleiding de eventuele kosten niet ten laste. Vervanging door een collega is evenwel toegestaan, die dan met vermelding van naam en functie tekent naast de naam van de vervangen collega. 

 

Online inschrijving

[ keer terug naar de vorige pagina ]

Studiedag Voorbij Salduz: is het (verdachten)verhoor nog meer dan het stellen van vragen? > details en online inschrijven
 • Normale deelnameprijs. Hierin zijn de kosten van de broodjeslunch, de koffiepauzes, de documentatiemap en de netwerkdrink inbegrepen.
  € 110,00
 • Normale deelnameprijs voor leden van de rechterlijke orde onder voorbehoud van tenlasteneming door het IGO. Hierin zijn de kosten van de broodjeslunch, de koffiepauzes, de documentatiemap en de netwerkdrink inbegrepen.
  € 110,00
 • Deelnameprijs voor voltijdse onbezoldigde studenten: Hierin zijn de kosten van de broodjeslunch, de koffiepauzes, de documentatiemap en de netwerkdrink inbegrepen.
  € 30,00
 • Inschrijving enkel voor die organisaties die al op voorhand een deelnamepakket hebben aangekocht en betaald. U ontvangt geen factuur meer. Uw inschrijving werd al gefactureerd via het deelnamepakket. Hierin zijn de kosten van de koffiepauzes, de broodjeslunch, de documentatiemap en de netwerkdrink inbegrepen.
  € 0

Nieuws

Programma activiteiten 

Voorbije activiteiten

Structureel partnership 2020

CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk