Studienamiddag: Weerbaarheid van politiemensen na een ingrijpende gebeurtenis

28 september 2020 (13u-17u30), Cultureel centrum (Trouwzaal) te Ledeberg Gent

Een initiatief van de Research Group ‘Governing & Policing Security’ (www.gaps-ugent.be), Ghent University, Facutly of Economics and Business Administration, Department Public Governance &  Management

 

22 maart 2016 is een dag die in ons collectief geheugen gegrift staat. De aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation van Maalbeek brachten een diversiteit aan hulpverleners op de been, waaronder politiemensen. Een ingrijpende gebeurtenis als deze kan een impact hebben op de fysieke en mentale gezondheid van politieambtenaren. Ook confrontaties met agressie, geweld of (zelf)moord kunnen op korte of lange termijn van invloed zijn op het welzijn van politiemensen. Dit kan leiden tot een verhoogd absentheïsme of presentheïsme (aanwezig zijn maar taken niet naar behoren uitvoeren), een verlies aan motivatie of probleemoplossend vermogen, een lager zelfbeeld of het ontwikkelen van ziektebeelden zoals depressie, burn-out of post-traumatisch stress syndroom.  

Anderzijds wijst onderzoek uit dat een groot deel van de politieambtenaren net veerkrachtig reageren in de nasleep van traumatische gebeurtenissen en dat roept vragen op. Is deze weerbaarheid louter een individueel gegeven? Kan de politieorganisatie hier een belangrijke rol in spelen? En wat met politiecultuur? Tijdens deze studienamiddag worden onderzoeksresultaten hierover gepresenteerd als input voor een debat over weerbaarheid bij eerstelijnshulpverleners.

 

Meer info volgt spoedig.

[ keer terug naar de vorige pagina ]

Nieuws

Programma activiteiten 

Voorbije activiteiten

Structureel partnership 2020

CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk