CPS-opleiding: Cursus Analyse van schriftelijke verklaringen - SCAN (Scientific Content Analysis) als assistent bij het verhoor


3-daagse basiscursus:  23-25 november 2021
Politiehuis Sint-Niklaas
 
Het Centre for Policing and Security organiseert al sinds meer dan 20 jaar samen met de Amerikaanse psycholoog (BA-1974), criminoloog (MA-1978) en polygrafist Avinoam SAPIR de basiscursus SCAN (Scientific Content Analysis). Hij doceert deze cursus sinds 1984 in de politieacademies van vooral Engelstalige landen zoals de VS, Canada en Australië. SCAN is een verhoormethode waarbij schriftelijke verklaringen worden geannalyseerd.

In 2020 kon de SCAN-opleiding omwille van de coronapandemie niet doorgaan.
In 2021 is de driedaagse SCAN-basiscursus gepland op 23, 24 en 25 november 2021 bij de politiezone Sint-Niklaas. De 2-daagse vervolgcursus (voor diegenen die de basiscursus reeds volgden) wordt in 2021 niet georganiseerd maar vermoedelijk wel in 2022.

 

Waar?

Politiehuis Sint-Niklaas
Dalstraat 26, 9100 Sint-Niklaas

Gelieve u aan te melden bij de receptie van het politiehuis. U zal begeleid worden naar de vergaderzaal.

 

Bereikbaarheid

Met de wagen

Komende vanuit richting Gent - E17: Uitrit Sint-Niklaas 14/15, richting Sint-Niklaas centrum. Volg de N16 richting Sint-Niklaas. Ga rechtdoor op de Parklaan. Ga verder op de Moerlandstraat. Neem de Gorinchemstraat, Pater Segersstraat en Driegaaienstraat naar de Dalstraat.

Komende vanuit richting Antwerpen - E17: Uitrit Sint-Niklaas-West 14, neem de N41 naar de Heimolenstraat. Ga verder op de Heimolenstraat. Neem de Driegaaienstraat naar de Dalstraat.

Komende vanuit richting Brussel: Volg de A12 en N16 naar de N41 in Sint-Niklaas. Neem de afrit N41 vanaf de N16. Ga verder op de N41. Neem de Driegaaienstraat naar de Dalstraat.

Parkeren kan u het best op Parking Grote Markt. Van daar is het slechts 5 minuten te voet. Neem de uitgang aan de kant van het stadhuis. Loop via de Onze-Lieve-Vrouwestraat naar het rondpunt. Volg de Plezantstraat en sla linksaf naar de Dalstraat.

Met het openbaar vervoer

Het station van Sint-Niklaas bevindt zich op ± 1 km van het politiehuis. U kan te voet gaan of de autobus met een halte op de Grote Markt of de Hofstraat.

Te voet van aan het station kan u volgende route volgen: Sla op het stationsplein linksaf naar de Stationsstraat - sla rechts af naar de Casinostraat - ga links naar de Hofstraat - neem de 3e afslag op de rotonde naar de Plezantstraat en sla links af naar de Dalstraat.

 

Wat is SCAN?

Scientific Content Analysis (SCAN) is een techniek die potentieel misleidend taalgebruik in een geschreven verklaring tracht te detecteren. Deze methode steunt op de Undeutsch-hypothese, waarin gesteld wordt dat een ware verklaring, die vanuit het geheugen komt, beduidend verschilt van een verklaring die opgebouwd is vanuit fantasie, bijvoorbeeld inzake details, structuur en inhoud. Op die manier tracht SCAN een verklaring te analyseren, om te onderscheiden of de betrokkene poogt te misleiden, te achterhalen welke informatie wordt achtergehouden en of de persoon betrokken kan zijn bij een misdrijf.

De betrokkene noteert zijn verklaring, zonder tussenkomst van de verhoorder of andere actor. Op die manier wordt een pure version statement (‘pure versie’) bekomen, die geanalyseerd wordt aan de hand van SCAN-criteria. Na de analyse worden - op basis van kleurcodes, door te omcirkelen, omlijnen of omkaderen - kritische punten in de verklaring weergegeven waarop verder moet doorgevraagd worden in een volgend verhoor. SCAN staat bijgevolg niet op zichzelf en dient gezien te worden als onderdeel in het arsenaal aan verhoortechnieken.

Deze methode werd ontworpen door de psycholoog (BA), criminoloog (BA) en polygrafist Avinoam Sapir, die sinds 1984 SCAN doceert. Meer dan 35 jaar na de totstandkoming, wordt SCAN wereldwijd gehanteerd door zowel publieke, als private opsporingsautoriteiten. Het CPS organiseert sedert 20 jaar een jaarlijkse driedaagse SCAN-basiscursus en een tweejaarlijkse tweedaagse vervolgopleiding.

 

Doelgroepen
 

Zowel opsporingsactoren, als burgers kunnen aan deze opleiding deelnemen. De doelgroep van de cursus is zeer divers en slaat onder andere op politie, magistratuur, inspectiediensten, bijzondere opsporingsdiensten, forensic auditing, fraudeonderzoek, verzekerings-, bank- en financiewezen, private opsporingsdiensten, strategische en tactische analisten, gerechtsdeurwaarders, gerechtsdeskundigen, gedragsdeskundigen, verhooradviseurs en -trainers, wetenschappelijk onderzoekers, etc.
 
 

Toepassingen

In 2019 deed het CPS een survey waarbij cursisten en academici bevraagd werden naar hun gebruik en mening over SCAN. Een ruime meerderheid van de bevraagde praktijkcursisten maakt gebruik van SCAN na de opleiding, al dan niet in een eigen ‘gepersonaliseerde’ vorm. Enkele cursisten geven hierbij aan dat SCAN meer inzicht kan leveren in een dossier, praktisch toepasbaar is en voor een andere kijk op de verklaring kan zorgen. Naast de overwegend positieve antwoorden uit de praktijk, wijzen academici op pijnpunten, voornamelijk in verband met de wetenschappelijke onderbouwing. Voor een overzicht van tot dusver gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek zie: BOCKSTAELE, M., “SCAN versus experimenteel wetenschappelijk onderzoek”, Panopticon, 2019/2, 120-135.

In deze opleiding wordt gefocust op het ten volle beheersen van SCAN, aangevuld met informatie over een toepassing binnen het Belgisch wettelijk kader en de discussie rond de techniek. Op die manier ronden cursisten de opleiding af met kennis van de mogelijkheden en beperkingen van SCAN.

 

Praktische inlichtingen

Het aantal deelnemers is beperkt. De kostprijs voor de volledige 3-daagse basiscursus bedraagt 450 euro p.p. inclusief studieboek, middagmalen en koffiepauzes. 
 
De cursus begint elke dag stipt om 08.00 u en eindigt rond 16.30u. 
 
Inschrijven kan enkel online via deze website: zie onderaan deze pagina. De inschrijving wordt aan alle deelnemers per e-mail bevestigd. Uiterste datum voor inschrijving: 15 november 2021.
 
Betaling gebeurt na ontvangst van een factuur. Het inschrijvingsgeld dient voor de aanvang van de cursus betaald te zijn.
 
Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 6 oktober 2020. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen, mits u dit uiterlijk twee dagen voor de studiedag doorgeeft. Indien vervanging of verhindering niet tijdig wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Voor de CPS-opleidingen is de korting van 10 % voor structurele partners niet van toepassing.

De SCAN-cursus is een doorgedreven training met veel oefeningen. De theoretische stukken worden op een professionele en begrijpelijke manier gegeven op basis van een studieboek met CD-rom. De cursustaal is Engels, maar het studieboek is in het Nederlands vertaald. Een goede passieve kennis van het Engels is voldoende.

Indien u informatie wenst betreffende hotel accommodatie in de buurt van Sint-Niklaas, gelieve het secretariaat van het CPS te contacteren:  via sec@policingandsecurity.be

 

Accreditatie

Politiemedewerkers: deze opleiding zal een erkend worden als baremische opleiding.
Ook burgers kunnen aan deze opleiding deelnemen.
 

Contactadres - Info                

Centre for Policing and Security VZW, Nathalie Roegiers, Pacificatielaan 27, 9000 Gent, tel. +32 9 223 24 11, +32 476 20 29 40
sec@policingandsecurity.be
 
Ondernemingsnr. BE 0449.873.429
Bankadres: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel, Bankrekening: IBAN: BE09 0012 0873 2457, BIC: GEBABEBB
 


Online inschrijving

 

Gelieve géén HOOFDLETTERS te gebruiken bij uw inschrijving, enkel kleine letters en een hoofdletter bij het begin van elke lijn aub.

Na uw online registratie ontvangt u onmiddellijk een mail dat uw bestelling geplaatst is. Nadien volgt nog een mail met de effectieve bevestiging van uw inschrijving. De factuur ontvangt u later van het secretariaat via email.

In het kader van de organisatie van onze evenementen nemen wij uw relevante bedrijfsgegvens of persoonlijke gegevens op in onze bestanden. Conform de bepalingen van Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming kan u uw persoonsgegevens opvragen, inkijken en zo nodig laten corrigeren. In bepaalde gevallen, en indien daarvoor goede redenen zijn, kan u vragen om deze persoonsgegevens te wissen. Alle informatie hierover vindt u op deze pagina.

 

 

[ keer terug naar de vorige pagina ]

SCAN Basiscursus 2021 > details en online inschrijven
  • De kostprijs voor de 3-daagse basiscursus bedraagt 450 ? p.p. Het studieboek, de middagmalen en de koffiepauzes zijn inbegrepen.†Het inschrijvingsgeld dient voor aanvang van de cursus betaald te zijn op basis van een factuur te ontvangen van het CPS.
    € 450,00

Nieuws

Programma activiteiten 2021 (onder voorbehoud)

Voorbije activiteiten

Structureel partnership 2020

CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk