Studiedag: Veiligheid op sportevents. De coördinatie en crisisbeheersing onder de aandacht

 

Organisatie: UGent & Vives ism CPS

Locatie: nog te bepalen

 

Inhoud

De aandacht voor de totstandkoming van veiligheid op sportevenementen is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Nieuwe risico’s en recente eisen van de sportbonden, brengen met zich mee dat er in de praktijk nood is aan good practices en uitwisseling van ideeën met betrekking tot coördinatie en risicobeheersing. Deze studiedag speelt hier op in.

De diversiteit aan sportevenementen in ons land is groot. Ze variëren van periodieke evenementen (bv. de Jupiler Pro League) over jaarlijkse terugkerende evenementen (bv. de Lotto Zesdaagse) tot éénmalige evenementen (bv. Le Grand Depart in Brussel in 2019). Evenementen kunnen zich afspelen in een gesloten accommodatie maar kunnen evenzeer plaatvinden op de openbare weg. Tot slot zijn sommige sportwedstrijden op vlak van veiligheid onderworpen aan specifieke regelgeving (voetbalwet, rallywet) en dienen anderen zich net te beroepen op de meer reguliere wetgeving. Net om die reden is elk sportevenement een case op zich en vraagt het om een evenementeigen aanpak. Twee dingen hebben sportevenementen echter wel gemeen: (1) ze brengen vaak heel veel volk op de been en zijn de laatste jaren blootgesteld aan een aantal specifieke risico’s zoals terreur, maar recent ook gezondheidsrisico’s door COVID19 en (2) er worden vaak intergouvernementele en multisectoriële samenwerkingsverbanden opgezet om informatie uit te wisselen en de coördinatie over verschillende taken mogelijk te maken.

Deze studiedag zoomt in op de organisatie en coördinatie van sportevenementen en wenst een antwoord te formuleren op volgende vragen: Hoe worden sportevenementen voorbereid? Welke partijen zijn hierbij betrokken? Wie neemt hierbij het voortouw? Hoe wordt het sportevenement gedurende het evenement zelf opgevolgd en in welke mate is men voorbereid op een crisissituatie? Hoe gaat men om met de recente risico’s of terugkerende risico’s?

Samen met een aantal experten zoomen we in op een aantal nieuwe perspectieven en good practices uit de praktijk. We hebben hierbij zowel aandacht voor sportevenementen op de openbare weg als evenementen op afgesloten locaties.

 

Dagvoorzitter: Evelien De Pauw (als piloot ‘evenementen’ binnen de studielijn crisisbeheer, evenementen en night life)

 

Programma (voorlopig)

 

Voormiddag (algemeen beschouwend)

Het paradigma van ‘normal chaos’ toegepast op sportevenementen (Mike Lauder – PM)

‘Plural policing in action’ op dynamische sportevenement.  Het veiligheidsnetwerk van de RVV ontrafeld (Evelien De Pauw – UGent) (aandacht voor de rollen, verantwoordelijkheden, taken en deelnetwerken)

De aanpak van supportersgeweld in de Pro League. Waar staan we anno 2020?  (Gaetan Willems, voetbalcel BiZa)

De impact van COVID 19 op sportevenementen (Syan Schaap of Marco Zannoni)

 

Namiddag (good practices)

  • Triatlon Geraardsbergen –  De CP-Ops uitgelicht.  PPS lokale politie/Securitas - Jurgen De Landsheer
  • 10-miles Antwerpen – lessons learned nav oefening in 2018 – Jeroen Van Herck
  • Iemand van de PZ Carma over de verhouding politie – KRC Genk (is een speciale samenwerking die ze daar hebben)
  • Iemand die het heeft over een groot indoor evenement (De Zesdaagse, Philip Deviever van Golazo of iemand van ToBeSeen -  De Memorial Van Damme (Golazo en ToBeSeen), European Open in Sportpaleis (Thijs Van Best)
  • De rally van Ieper? (nieuwe korpschef?)
  • E-events. De ervaringen mbt een virtuele RVV

 

Meer info volgt spoedig.

 

 

[ keer terug naar de vorige pagina ]

Nieuws

Programma activiteiten 

Voorbije activiteiten

Structureel partnership 2020

CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk